Bestelauto met aanhangwagen = tachograafplicht
(Bron: EVO Nieuwsbrief)
17-02-2015 Veel ondernemers haken regelmatig een aanhangwagen achter de bestelauto of lichte vrachtauto. Ze maakten dan gebruik van een vrijstelling, die bepaalt dat binnen Nederland de tachograaf niet gebruikt hoeft te worden. Maar op 2 maart treedt er een nieuwe tachograaf verordening in werking.
Vanaf die datum mag een tachograaf alleen achterwege blijven als:
- het totaal gewicht van de combinatie onder de 7.500 kg blijft en
- de bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijdt en
- de bestuurder aan het werk gaat met de materialen of machines die hij meeneemt.
100 kilometer
Deze vrijstelling is bovendien alleen van toepassing als het voertuig binnen een straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf blijft. Het is dan weer een voordeel dat deze wijziging ook grensoverschrijdend geldt. Iemand uit de grensstreek kan dus ook in het buitenland zich op deze uitzondering beroepen, mits hij aan de voorwaarden voldoet.
EVO vrijstellingcheck
Voor wie nog vragen heeft of twijfelt, biedt EVO een controlemogelijkheid. De EVO-Ledenservice biedt de vrijstellingcheck aan om te beoordelen of de vrijstelling tachograafplicht nog steeds van toepassing is.
——
Aanvullend:
Tachograaf-grens.
1: Duitsland: waar in Nederland standaard vanaf 3500 kg de grens is om een tachograaf in de bedrijfswagen te hebben, is dat in Duitsland 2800 kg.
2: De tachograaf is niet aan de orde als de TTM:
– het gewicht van de bestelwagen + het toegestane maximum laadvermogen van deze auto + maximum te trekken aanhanger (gewicht aanhanger + lading)
totaal lager is dan 3500 kg
bv Berlingo / massa rijklaar 1540 kg + 700kg laadvermogen
+ aanhanger met met lading max toegestaan geremd 1010 kg
totaal 3250kg)
Maar een bestelbus van 1800 kg met een laadvermogen van 1500kg,
kan dus zelfs geen ongeremd aanhanger van max totaal gewicht van 750 kg trekken en ook geen tandemasser.
Op deze bestelbus (1800kg) kan het max. laadvermogen op kenteken terug gekeurd worden naar bv 600kg. Het TTM van deze auto wordt dan 2400kg, er kan dan een massa van 1100kg getrokken worden. Hierdoor blijft men onder de 3500kg grens.
Een personenauto heeft geen laadvermogen, deze mag dus wel een zware aanhanger trekken, afhankelijk van het op kenteken vermeldt max. aanhangergewicht.
Aan deze rekenvoorbeelden kunnen geen rechten ontleend worden (auteur blog)